Telefoon

0478 - 55 01 56

Bekken(bodem)check na de bevalling

Ben je langer dan zes weken geleden bevallen en benieuwd hoe je bekken en bekkenbodem na de bevalling functioneren? Wil je advies wat je zelf kunt doen om snel te herstellen? Wil je weten of je meer kans hebt op klachten van de bekken(bodem) op latere leeftijd? Klachten zoals zoals urine- of ontlastingsverlies, verzakking en/of bekkenpijn. Dan is er speciaal voor jou de Bekken(bodem)check. Dit bestaat uit een online screeningslijst en een consult bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut.

 

Voor wie is de Bekken(bodem)check bedoeld?

De Bekken(bodem)check is bedoeld voor vrouwen in de periode van 6 weken en 9 maanden na de bevalling. Vul eerst de Bekken(bodem)check Screeningslijst in. Dit geeft al veel duidelijkheid.

 

De Bekken(bodem)check Screeningslijst

Via de online screeningslijst wordt er nagegaan of je klachten hebt in de bekken(bodem)regio. Daarnaast wordt beoordeeld of je meer kans loopt op klachten op latere leeftijd en hoe je de kans hierop nu kan verkleinen. Op basis van de antwoorden krijg je een advies op maat. Deze vragenlijst is beschikbaar via www.bekkenbodemcheck.nl. De uitslag van de screeningslijst geeft al advies op maat. De uitslag van de screeningslijst geeft op drie niveaus advies: groen, oranje of rood.

Groen

Je hebt geen klachten of je loopt weinig risico op klachten, dan krijg je op bekkenfysiotherapie.nl informatiefolders aangeboden met tips en adviezen en is er geen verdere begeleiding nodig.

Je hebt geen klachten, maar je hebt nog een vraag over het functioneren van je bekken en/of bekkenbodem, of je wilt meer informatie en gerichtere oefeningen, dan kan je ervoor kiezen om toch een afspraak te maken voor een Bekken(bodem)check. De bekkenfysiotherapeut al je vragen beantwoorden (bijvoorbeeld over oefeningen of sporthervatting) en een eventueel oefenschema samenstellen voor de bekken(bodem)regio.

Oranje

Je hebt geen klachten maar je loopt meer risico op het krijgen van klachten in de bekken(bodem)regio, dan kun je naast de bovenvermelde informatie en adviezen ervoor kiezen om een afspraak te maken voor een Bekken(bodem)check bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Rood

Je hebt wel klachten in de bekken(bodem)regio, dan krijg je het advies om een afspraak te maken voor onderzoek en behandeling bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

 

Wat houdt een postpartum consult in?

Na het invullen van de Bekken(bodem)check screeningslijst krijg je een code. Met deze code kan je een afspraak maken voor een postpartum consult. De geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan dan de vragenlijst al inzien en neemt dan contact met je op om te informeren naar jouw reden voor deze afspraak.

Tijdens het consult van één uur worden postpartum vrouwen met een verhoogd risico op bekken(bodem)klachten gericht onderzocht op en/of geïnformeerd over:

  • aanwezigheid van disfuncties van de bekkenbodem en/of bekken
  • adviezen over wat te doen bij verhoogd risico om klachten op een latere leeftijd te voorkomen of de kans hierop te verminderen
  • advies over opbouw van functie van het bekken of bekkenbodem, over oefeningen, sport- en werkhervatting
  • adviezen over leefstijl
  • toiletadviezen
  • uitleg over de tijdlijn van herstel van de bekken(bodem) na bevalling
  • trainingsinformatie en bekken(bodem)oefeningen
Terug naar overzicht
Bekken(bodem)check na de bevalling
© 2024
Created by