Telefoon

0478 - 55 01 56

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie richt zich op mannen, vrouwen, kinderen en ouderen met problemen in het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodemgebied.

Dit kunnen diverse klachten zijn, waaronder:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • Moeite hebben met plassen (bijvoorbeeld niet goed kunnen uitplassen) en/of ontlasten (obstipatie);
  • Plotselinge hevige en niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of ontlasten;
  • Veelvuldige urineweginfecties
  • Verzakking van de baarmoeder, de blaas en/of de darmen;
  • Pijnklachten in het bekken, de lage rug, de onderbuik, liezen, het stuitje en/of rondom de geslachtsdelen;
  • Bekkenpijn ontstaan tijdens de zwangerschap of na de bevalling;
  • Seksuele problemen zoals verminderde opwinding, orgasmestoornissen, pijn bij gemeenschap of orgasme, verlies van ontlasting of urine bij vrijen of orgasme, erectiestoornissen, wel gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem;
  • Begeleiding voor of na operaties in de onderbuik en/of bekkenregio zoals rondom operaties voor urine-incontinentie, verzakking en oncologische ingrepen;

Voor al deze klachten kunt u bij de bekkenfysiotherapeut terecht.

Bekkenklachten bij zwangerschap

Pijn in de omgeving van het bekken is een veel voorkomend verschijnsel in de zwangerschap. Onder invloed van zwangerschapshormonen verweken de verbindingen tussen de bekkenbeenderen. Als de verbindingen te lang voor of na de bevalling erg soepel zijn, kunt u pijnklachten krijgen.

Fysiotherapie is erop gericht om bij deze klachten de stabiliteit rondom het bekken weer te optimaliseren en adviezen te geven hoe u het beste om kunt gaan met de pijnklachten in het dagelijks leven.

Afspraak maken

Maak een afspraak

Behandeling

De bekkenfysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van uw klachten en stelt een behandelplan op. De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van speciale apparatuur (MAPLE). De bekkenfysiotherapeut adviseert over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag, ademhaling en ondersteunende hulpmiddelen. 

Een bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen, maar dit gaat altijd in overleg met de patiënt.

Bekkenfysiotherapie bij zwangerschap is gericht op het zo lang mogelijk blijven functioneren zonder lichamelijke klachten gedurende en na de zwangerschap. Onze fysiotherapeut helpt u bij het vinden van de balans tussen belasting en belastbaarheid en stelt samen met u een individueel oefenprogramma op.

Vergoeding

Fysiotherapie wordt grotendeels vergoed indien men een aanvullende verzekering heeft afgesloten. De aanvullende verzekering is niet verplicht. U kunt in uw polis nagaan of -en zo ja hoe- de vergoeding van fysiotherapie is geregeld in uw aanvullende verzekering. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie dan sturen wij de nota rechtstreeks naar uw verzekering. 

Voor zorg vanuit het basispakket én voor aan huis behandelingen heeft u een verwijzing nodig van een arts! Bent u niet aanvullend verzekerd, dan moet u iedere behandeling zelf betalen. U kunt rechtstreeks aan de balie betalen via de pin of contant.

Bij urineverlies wordt de bekkenfysiotherapie eenmalig vergoed vanuit de basisverzekering (9 behandelingen). U heeft dan een verwijzing nodig. Let op: deze kosten gaan eerst van uw eigen risico af. 

© 2024
Created by