Contact
Fysiotherapie Buitenlust
Buitenlust 15
5803 AZ Venray
T: 0478 - 55 01 56
E: info@fysiotherapievenray.nl
Telefoon 0478 - 55 01 56 |
|
Veilig trainen met losse gewichten
Het voordeel van het trainen met vaste (Technogym) machines, is dat je, zodra de machine correct ingesteld staan, je direct kunt beginnen met het uitvoeren van de oefeningen zonder al te veel stil te hoeven staan bij verdere positionering van het lichaam.
Zodra je echter over zou gaan naar het trainen met losse gewichten zoals de barbells (lange halters), dumbbells (korte halters) of kettlebells (kogelvormige gewichten), ben je daarentegen niet meer afhankelijk van instellingen, maar van de positionering van je eigen lichaam. Het correct verdelen van je lichaamsgewicht en het externe gewicht, ofwel de gewichtsdistributie speelt bij zulke oefeningen een belangrijke rol om de veiligheid, stabiliteit en krachtproductie te bevorderen. (Haugen et al., 2023)
In het geval van een squat, betekent dit dat je de stang of het gewicht in reldelijk rechte lijn omlaag en omhoog moet bewegen, grofweg boven middenvoet, zodat je niet uit het zwaartepunt van je lichaam valt. Als dit zou geburen, sta je minder stabiel, wat enerzijds de mate waarin je kracht kunt produceren negatief beïnvloed, en daarnaast ook onnodige druk kan uitoefenen op je knieën. (Nuckols, 2023)
Hetzelfde principe valt ook toe te passen bij de deadlift, waarbij je een gewicht van de vloer omhoog dient te tillen. Een veelvoorkomende fout is dat de stang, of kettlebell te ver voor je uit van de vloer getild wordt. Des te verder het gewicht voor je uit staat, des te zwaarder het gewicht zal aanvoelen en daar bovenop zal het ook onnodig veel druk op de onderrug plaatsen. Ook hier geldt dat je het gewicht zo dicht mogelijk boven middenvoet, en dus het zwaartepunt van je lichaam, omhoog dient te tillen. Hiermee zorg je ervoor dat je de gebruikte spieren op de juiste manier aanspreekt en dat je niet te veel druk op je gewrichten plaatst.
Bij vrijwel alle vrije oefeningen met een extern gewicht geldt in zekere zin hetzelfde principe, wat in theorie vrij simpel lijkt, maar in de praktijk vaak toch wat oefening vergt om onder de knie te krijgen. Een goede manier om hieraan te werken is om de kracht en stabiliteit in de spieren op te bouwen door krachtmachines te gebruiken. De machines halen namelijk de benodigdheid om te stabiliseren grotendeels uit de oefening, waardoor je enkel hoeft te focussen op de krachtproductie. Dit soort oefeningen zorgen inherent ook voor het opbouwen van stabiliteit in de spieren, echter zonder er te veel bij stil te hoeven staan. Dit in combinatie met licht belaste of onbelaste varianten van de oefeningen waar je naar toe zou willen werken, zoals de bijvoorbeeld een barbell squat, maken samen dat je een goede fundering legt waarmee je op een effectieve en veilige manier kunt fitnessen.
Bronnen: