Telefoon

0478 - 55 01 56

Metabolisme

Metabolisme

Als het voor jou belangrijk is om af te vallen of juist aan te komen, is het noodzakelijk om naast gezonde voeding ook te kijken naar de manier waarop het lichaam om gaat met deze voeding. Factoren zoals je geslacht, leeftijd, stress- en slaap, fysieke activiteit en genetische aanleg zijn allemaal belangrijk in het bereiken van zulke gezondheidsdoelen. Deze factoren spelen onder anderen mee in je metabolisme, ook wel bekend als je stofwisseling. Als voeding in het verhaal om af te vallen staat voor ‘kop’, dan kun je je metabolisme beschouwen als ‘munt’.

Je metabolisme wijst op alle chemische processen in het lichaam die ervoor zorgen dat de verschillende voedingsstoffen op de juiste manier ingezet worden, en waardoor je lichaam op een normale manier kan functioneren. Deze processen worden grotendeels beïnvloed door de afbraak van nutriënten die je binnenkrijgt door te eten. Om ervoor te zorgen dat alle processen in het lichaam op een goede manier verlopen, is het daarom ook belangrijk om gevarieerd te eten en rekening te houden met hoeveel je eet. Dit zorgt namelijk voor een intern evenwicht van alle systemen in het lichaam, wat homeostase genoemd wordt. (Remesar & Alemany, 2020)

Een belangrijk onderdeel van het metabolisme is om het lichaam te voorzien van energie, en hier worden een groot deel van de nutriënten die je eet voor gebruikt. Wanneer je echter te veel eet wordt de overtollige energie in het lichaam omgezet in vet, en is het vervolgens aan de systemen die verbonden zijn aan het metabolisme om te zorgen dat deze overtollige vorm van energie weer verbruikt wordt. Zodra je lichaam deze taak niet kan bijbenen kom je aan in gewicht. (Department of Health & Human Services, z.d.)

Het basaal metabolisme, ook bekend als BMR (basal metabolic rate) is de essentiële stofwisseling die nodig is om energie te leveren aan de meest noodzakelijke levensprocessen, zoals ademhalen, groei en herstel van weefsel, de spijsvertering en de hartslag. Dit systeem in het lichaam gecombineerd met alle beweging die je door de dag maakt, bepalen hoeveel voeding je in zou moeten nemen. (Voedingscentrum, z.d.)

Als je wilt weten hoeveel energie je lichaam verbruikt door je BMR, kun je met een eenvoudige google zoekterm “BMR-calculator” al erg ver komen. Deze calculators nemen namelijk je geslacht, lengte, gewicht en je leeftijd in overweging om een berekening te maken van de geschatte energiebehoefte van je lichaam, en geven deze energiebehoefte weer in de vorm van calorieën. Een accuratere meetmethode is om beeld te krijgen is door een Inbody scan uit te voeren op een speciale weegschaal aangezien deze ook rekening kunnen houden met je spiermassa en andere factoren die mee kunnen spelen. Hoewel deze scans een gerichte schatting maken van je BMR zullen er altijd factoren meespelen die het moeilijk maken om een exact beeld te geven, zoals eerder genoemd je genetische aanleg. Mede door houvast en structuur te creëren rondom je eet- en beweeggedrag is het alsnog mogelijk om een concreet genoeg beeld te krijgen van je BMR en kun je zodoende ook op een gerichte manier spelen met de hoeveelheid voeding en beweging die je op een dag nodig hebt.

 

Bronnen:

  • Remesar, X., & Alemany, M. (2020). Dietary Energy Partition: The Central Role of Glucose. International Journal Of Molecular Sciences, 21(20), 7729. https://doi.org/10.3390/ijms21207729
  • Voedingscentrum (z.d.).  Basaalstofwisseling.  https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/basaalstofwisseling.aspx
  • Department of Health & Human Services. (z.d.). Metabolism. Better Health Channel. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/metabolism
Terug naar overzicht
Metabolisme
© 2024
Created by