Telefoon

0478 - 55 01 56

Een heerlijke winter tegemoet

Benieuwd wat acupunctuur precies voor u kan betekenen? Onze acupuncturist José schrijft iedere maand een blog over een thema binnen de acupunctuur. In deze koude wintermaand gaat haar blog over het warm houden van ons lichaam. Lees tips over wat u zelf kunt doen of hoe acupunctuur u hierbij zou kunnen helpen. 

De feestdagen zijn voorbij, een nieuw jaar rolt zich voor ons uit. De winter doet zijn intrede en dat gaan we steeds meer voelen. Brr, koud. Januari, een maand van rust en bezinning, een tijd om lekker dicht bij jezelf te zijn. Het lijkt soms wel alsof je lichaam in een winterslaap wil gaan. En eigenlijk ís dat ook een beetje zo. Het is zo lekker om nog even wat langer in je bed te blijven liggen, de dag rustig op gang te laten komen en misschien trotseer je het gure, koude winterweer. De koude wind scheert langs je gezicht, je neus wordt koud, je kruipt nog dieper in de kraag. Het landschap verandert. Al het groen is bedekt met witte rijp en een waterig zonnetje doet ieder druppeltje glinsteren. De koude lucht verfrist de longen en de uitgeademde lucht komt als een mist naar buiten. Eenmaal thuis slaat de warmte als een deken om je heen, je schouders kunnen weer ontspannen en de dikke winterjas kan uit. Er is niks fijner dan met een grote kop thee in de bank weg te zinken. Je voelt de rust en stilte diep in je lichaam. Je wereld wordt weer kleiner. Hoe zen kun je zijn, zo dicht bij jezelf.

Voor sommige mensen klinkt dit vertrouwd en vanzelfsprekend. Bij andere wordt niet alleen de neus koud, maar trekt de kou door het hele lijf, verkrampen de schouders en lijken de vingers en de tenen nooit meer te kunnen ontdooien en eenmaal thuis doen ze pijn door het plotselinge temperatuurverschil. Een kop thee volstaat niet om het warm te krijgen. Deze mensen kijken reikhalzend uit naar de lente of nog liever de zomer.

Het valt me de laatste tijd op dat veel mensen koude handen, voeten en benen hebben. De koude handen worden meestal wel erkend, maar veel mensen hebben niet in de gaten dat de voeten en benen helemaal koud zijn. “Maar daar heb ik geen last van” wordt er dan gezegd. Die persoon zelf misschien niet, de organen en het lichaam hebben daar wel last van. Als het lichaam in de basis niet voldoende warm is kan het zich in guur winterweer niet voldoende verzetten tegen de kou. Blijkbaar zijn korte sokjes en blote enkels ook in de winter de mode. Eigenlijk zijn die ouderwetse beenwarmers zo stom nog niet, haha.

Gekscherend wordt er wel eens gesproken over “warm- en koudbloedige” mensen. Voor die “koudbloedige” mensen onder ons is het extra belangrijk verwarmende maatregelen te nemen. En het mooiste is natuurlijk als die warmte van binnenuit komt. Uiteraard is goede voeding hierin heel belangrijk. Snert of goulashsoep biedt veel energie en warmte. Kippensoep met pompoen, allerlei paddenstoelen, dadels en evt wat gember doet het ook erg goed.

Mochten de verwarmende maatregelen niet voldoende volstaan, dan kan acupunctuur daar bij helpen. Door de energie van bepaalde organen te versterken kan het lichaam beter warmte genereren en vasthouden. Met behulp van speciale technieken kunnen de organen zelfs worden verwarmd waardoor ze sneller nog beter hun werk kunnen doen. Een voorbeeld daarvan is moxa; een kruid, bijvoet, in gedroogde vorm. Verwarmde moxa heeft een diep verwarmend effect. Bij gebruik op de juiste acupunctuurpunten kan dat effect langere tijd als een weldaad voelbaar zijn. De organen functioneren efficiënter. Het lichaam hoeft niet zo verkrampt de kou te trotseren en met of zonder een grote kop thee op de bank kun je nog dichter bij de rust en stilte diep in je lichaam komen.

Bent u benieuwd wat acupunctuur voor u kan doen? Voor meer informatie of een afspraak kunt u direct contact opnemen met 0478-550156 of stuur een mail naar info@fysiotherapievenray.nl.

Terug naar overzicht
Een heerlijke winter tegemoet
© 2024
Created by