Bel direct: 0478 - 55 01 56

    

C.O.P.D.

Bewegen geeft lucht

Wordt u benauwd als u de trap oploopt of met klusjes in huis bezig bent? Heeft  u last van hoestbuien? Dan heeft u misschien de neiging om lichamelijke inspanning te vermijden in de hoop dat u minder snel kortademig wordt. Maar als u weinig in beweging bent, krijgt u juist meer klachten!
 
Van veel stilzitten wordt u namelijk minder fit, waardoor u meer energie nodig zult hebben voor dagelijkse dingen. Als alledaagse bewegingen al een hele opgave worden, komt u helemaal niet meer toe aan extra bewegen. Daardoor is de kans groot dat u in een neerwaartse spiraal terechtkomt: meer benauwdheid, minder bewegen en nóg minder kunnen doen. Deze spiraal kunt u doorbreken door regelmatig te bewegen. Bewegen geeft lucht!
 
Welk effect bewegen heeft op uw gezondheid en hoe u verantwoord kunt gaan bewegen op een manier die bij uw conditie past, daarin kan de fysiotherapeut u begeleiden. Bewegen is mogelijk voor iedereen. De oefeningen met behulp van kracht- en cardio-fitnessapparaten worden voor u persoonlijk opgebouwd.
 

COPD & Fysiotherapie

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Beide zijn aandoeningen aan de luchtwegen, die het ademen lastig maken. COPD kent verschillende fases. Van de mensen met COPD heeft ongeveer 80% licht of matig COPD; de anderen hebben ernstig of zeer ernstig COPD.
 
Iemand met COPD wordt niet meer beter. Het is een chronische ziekte en de beschadiging is niet te herstellen. Een goede aanpak kan wel bijdragen aan een minder snelle achteruitgang van de longen. Ook kunnen klachten enigszins verlicht worden. Fysiotherapie kan hier uitkomst bieden! Voor voldoende beweging is het belangrijk te weten hoe u energie moet verdelen (temporiseren noemen we dat). Tijdens de oefeningen wordt gekeken of u interval of duurtraining hiervoor kunt gebruiken. Verder is het belangrijk dat u de ademhalingstechnieken goed beheerst. Ook is voldoende spierkracht gewenst om de zuurstofvoorziening zo goed mogelijk te gebruiken tijdens inspanning. Al deze onderdelen van bewegen komen tijdens de fysiotherapeutische behandeling aan de orde.