Bel direct: 0478 - 55 01 56

    

Bekkentherapie/zwangerschap

Bekkenbodemtraining

Vaak begint het met een 'klein ongemak': u verliest zomaar een paar druppels urine. Gewoon als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Bij een inspanning, klein of groot, is er dan sprake van urineverlies. Deze vorm van urineverlies neomt men stress-incontinentie. Met bekkenbodemtraining zijn deze klachten goed te verhelpen of verminderen.
 
Ook kan het zijn dat u zeer veelvuldig naar het toilet moet op een dag of bij aandrang direct aan moet lopen. Dan spreken we van aandrangincontinentie of urge-incontinentie. Deze klachten kunnen behandeld worden met het geven van drink- en plasadviezen en worden eventueel aangevuld met bekkenbodemtraining.

Bekkenpijn in en na de zwangerschap

Pijn in de omgeving van het bekken is een veel voorkomend verschijnsel in de zwangerschap. Onder invloed van zwangerschapshormonen verweken de verbindingen tussen de bekkenbeenderen (dit is een natuurlijk proces om tijdens de bevalling het kind een vrije doorgang te geven). Als de verbindingen echter te lang voor of na de bevalling erg soepel zijn kan dit lijden tot pijnklachten.
Fysiotherapie is erop gericht om bij deze klachten de stabiliteit rondom het bekken weer te optimaliseren en adviezen te geven hoe u het beste om kunt gaan met de pijnklachten in het dagelijks leven.
 
Een bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in bekken-, bekkenbodem- en buikklachten.

Klachten die behandeld kunnen worden door een bekkenfysiotherapeut zijn:

Ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten, veel te vaak plassen.
Pre- en postoperatief bekkenbodemtraining bij chirurgische interventies in de onderbuik.
Bekkenpijn en lage rugklachten (rond zwangerschap en bevalling).

Wat kan de fysiotherapeute voor u doen?

Behandeling van een bijgeschoolde fysiotherapeute kan uw klachten duidelijk doen afnemen.  De fysiotherapeute gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van uw urineverlies en stelt met u een behandelplan op. Tijdens de behandeling krijgt u informatie en begeleiding.
 
De fysiotherapie kan ook gericht zijn om zo lang mogelijk te blijven functioneren gedurende en na de zwangerschap d.m.v. het corrigeren van het dagelijks houdings- en bewegingsgedrag.  Zij helpt u bij het vinden van de balans tussen belasting en belastbaarheid en stelt samen met u een individueel oefenprogramma op.
 
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Silvia Janssen of Vivian Hellegers.